top of page

חשוב לבנות אסטרטגיה של תהליך הדילול שעתיד המיזם לעבור בכל סבבי הגיוס. כמו שבונים אבני דרך לפיתוח טכנולוגי או תוכנית שיווקית, חשוב לבנות אבני דרך לאקזיט. האופק יכול להתבסס על הערכת שווי עתידי של החברה, בהתבסס על מספר מודלים אופציונאליים, שיסייעו ליזם לתכנן על כמה אחוזים הוא יהיה מוכן לוותר בכל שלב בדרך.

 

ניתן לראות שהאקזיטים הגדולים הינם של חברות בשלבים שבה פעילות החברה מבוססת, יש הכנסות והפוטנציאל ברור לעין. כלומר חלק מהותי במסלול המכשולים בדרך לאקזיט הינו להגיע לחברה אשר יכולה לעמוד על שתי רגליה האחוריות במשא ומתן ובכך לשמור על הדרישות שלה. השאלה הנשאלת היא כיצד הם הגיעו לאחוזי בעלות אלו והאם הם גרפו כספים בסבבי הגיוס השונים ומה קורה עם עשרות היזמים שגייסו כספים לחברות שלהם וכיצד עליהם לפעול על מנת לשמר את חלקם בעוגה לשלבים הקריטיים? כדי לענות על שאלות אלו, נבחן מה בדיוק קורה לכסף בכל אחד מסבבי ההשקעה לגיוס הון לסטארט אפ:

 

1. Pre-Seed - שלב הרעיון

בשלב זה כמעט ואין עלויות עבור המיזם, וכן, גם אין כסף.

2. Seed - שלב היתכנות הרעיון, מתהליך הפיתוח ועד למודל העסקי.

בשלב זה יש עלויות. אם גויס כסף מבחוץ על בסיס הרעיון או מגיע כסף מהבית, הוא מנוצל לטובת עלויות פיתוח שכוללות חומרים, שעות עבודה, יועצים לטובת בניית תוכנית עסקית, סקר שוק, רישום פטנטים, ועוד.  

3. סבב גיוס הון ראשון (Round A)

השלב שבו קיים אב טיפוס מוכן, כבר בוצע ניסוי בטא, המיזם מתחיל ייצור ויש ניצני מכירות. בהתאם,  הכספים שגויסו בסבב זה הם למטרת ייצור, שעות עבודה של מעצבים, טכנאים ועוד. בעצם, מימון ספקי השירות אשר יועסקו לטובת העלאת המוצר למדף ויצירת מכירות הכוללות גם את עלויות השיווק, יחסי הציבור וחברות הפרסום.

שלבי גיוס הון מתקדמים

4. סבב גיוס הון שני (Round B) - מימון הון חוזר לחברות בשלב ה- Early Stage.

חברות אלו יוצרות הכנסות אך טרם הגיעו לרווחיות. בשלב זה, חותרים לנקודת האיזון על פי התוכנית העסקית. ההנחה אומרת שקיימת חברה הכוללת עובדים והעלויות הקבועות שוחקות את ההכנסות של הפעילות. לכן, כדי שהפעילות תפרוץ קדימה יש צורך במינוף הפעילות והבאתה לתודעה של הצרכנים. 

5. סבב גיוס הון שלישי - Mezzanine Financing

מיועד, בעיקר, למימון התרחבות של חברות שעברו את נקודת האיזון והחלו להציג רווחיות ומעוניינים להשקיע במוצרים מקבילים או תומכים, ולכן יש צורך בהעמקת הפיתוח והחברה אינה בשלה בכדי לממן את אפיקי הפעילות המורחבת. לכן מבצעים גיוס נוסף שלרוב מותנה באופציות למניות כתנאי להחזר החובות. 

6. סיבוב גיוס הון רביעי - שלב ההנפקה הציבורית שמיועד למימון תהליך הנפקת החברה.

ייתכן והמיזם לא יעבור את כל השלבים וזה תלוי בענף שאליו חותר המיזם. תחום המדיקל חייב לעבור עוד שלבים רבים של אישורים וניסויים קליניים לפני שהוא מוכן לאקזיט, ולשם כך צריך מימון רחב יותר לפני שלב השיווק. לכן חשוב לשמור את אחוזי הבעלות בחברה בידי המייסדים בנוסף לשמירה על עמדות מפתח כתנאים קריטיים לגיוסים.  

לסיכום, ברגע בו מתחיל תהליך הגיוס, היזמים נאלצים להתחיל לוותר על אחוזי בעלות בחברה, אחוזים שלימים יכולים להיות שווים להם הרבה יותר ולכן עולה השאלה איך ניתן לעבור את תהליך הגיוס ולהישאר עם מספיק אחוזי בעלות לרגעים החשובים באמת, כמו עסקת האזקיט המיוחלת.אנו נעזור לכם לאתר עבורכם את אפיק ההשקעה הפונטנציאלי  בשוק האוסטרלי כדי להבטיח את העסקה המשתלמת עבורכם להזנקת המיזם שלכם.

​ 

גיוס הון לסטארטאפים

bottom of page